NEA & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ανοίγουν οι αυτοκρατορικοί κήποι του Αχίλλειου Μουσείου για το κοινό από την 1η Ιουνίου έως την 30η Σεπτεμβρίου 2022 με τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του Ανακτόρου να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη

Πέμπτη 12/05/2022 | Νέα

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. ανακοινώνει την επαναλειτουργία του Αχίλλειου Μουσείου για τη φετινή θερινή περίοδο από την 1η Ιουνίου έως την 30η Σεπτεμβρίου 2022 με το κοινό να έχει τη δυνατότητα, λόγω των εν εξελίξει έργων, να επισκέπτεται μόνο τους εξωτερικούς-ανοικτούς χώρους του Μουσείου, όπου και θα μπορεί να περιηγηθεί και να απολαύσει τους αυτοκρατορικούς κήπους με ειδικό μειωμένο εισιτήριο.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το πολυσύνθετο έργο προστασίας, ανάδειξης και αποκατάστασης του ιστορικού Αχιλλείου, το οποίο υλοποιείται από την ΕΤΑΔ με χρηματοδοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Στην παρούσα φάση υλοποιούνται εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης, αναστήλωσης και εκσυγχρονισμού στα (4) τέσσερα κύρια κτήρια του εμβληματικού συγκροτήματος (στο Ανάκτορο, στο κτήριο Βαρώνου, στο κτήριο Στρατώνων και στο Θυρωρείο), καθώς και στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο. Παράλληλα, πραγματοποιείται η αποκατάσταση του ζωγραφικού διακόσμου των κτηρίων και η συντήρηση – αποκατάσταση των γλυπτών και των άλλων έργων τέχνης, οι οποίες εκτελούνται από την αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης (ΔΣΑΝΜ) του Υπουργείου Πολιτισμού.

Να σημειώσουμε ότι όλες οι εργασίες υλοποιούνται σύμφωνα με τις μελέτες, τις τεχνικές προδιαγραφές και τη μεθοδολογία που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και υπό την στενή επίβλεψη της ΕΤΑΔ και του Υπουργείου Πολιτισμού με στόχο την προστασία του μνημείου και των ευρημάτων και την αποκατάσταση του φέροντα οργανισμού των κτηρίων από τις βλάβες που έχουν υποστεί, με επισκευή και ενίσχυσή τους, βάσει των αρχών αναστήλωσης και του σεβασμού της μνημειακής αξίας. 

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω εργασιών εντός του 2023 οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν τα αποκατεστημένα αγάλματα στους μοναδικούς αυτοκρατορικούς κήπους του Ανακτόρου, ενώ αξίζει να επισημανθεί πως κατά τη διάρκεια των εργασιών ήρθαν στην επιφάνεια εντυπωσιακά νεότερα ευρήματα σχετικά με το ζωγραφικό διάκοσμο σε οροφές και τοίχους του Αχίλλειου Ανακτόρου. Στόχος πλέον είναι να αναδειχθεί ο διάκοσμος και να είναι εμφανής στο κοινό με την ανάλογη διαμόρφωση των μουσειακών κατασκευών. Η αύξηση του φυσικού αντικειμένου του Υπουργείου Πολιτισμού λόγω των νέων ευρημάτων συγκριτικά με το αρχικώς προβλεπόμενο και η συνακόλουθη αλληλουχία των εργασιών συντήρησης και ανάδειξης του μνημείου που υλοποιούνται από τον Ανάδοχο του έργου επιτρέπουν στο Μουσείο να λειτουργήσει και να υποδεχτεί επισκέπτες στους αυτοκρατορικούς του κήπους το διάστημα από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η ΕΤΑΔ προετοιμάζει συντονισμένα όλες τις ενέργειες (μελέτες, φυτοτεχνικές εργασίες, κ.α.) για την αποκατάσταση του συνόλου του Δάσους, ώστε αυτό να αποτελέσει μελλοντικά επισκέψιμο χώρο για τον επισκέπτη με σημαντική ιστορική αξία.

Η ΕΤΑΔ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού εργάζεται καθημερινά για την ομαλή εξέλιξη των εργασιών και η αποπεράτωση τους εντός του 2023 σε συνδυασμό με τα σημαντικά ευρήματα που έρχονται στην επιφάνεια θα αποτελέσει μία ευχάριστη έκπληξη για όλους τους επισκέπτες, εγχώριους και ξένους, αποζημιώνοντας τους για την αναμονή και σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για το εμβληματικό αυτό συγκρότημα, αναπόσπαστο τμήμα της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας.

Η επαναλειτουργία του Αχίλλειου Μουσείου για το φετινό καλοκαίρι κρίνεται σημαντική για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν στην Κέρκυρα σε μία χρονιά που οι προβλέψεις του διεθνών τουριστικών φορέων διαγράφονται εξαιρετικά ευοίωνες για το νησί των Φαιάκων.

Η λειτουργία του Μουσείου θα πλαισιωθεί και φέτος με σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσικής, χορού, θεάτρου, ποίησης και θεματικών διαλέξεων που θα πραγματοποιηθούν στους μοναδικής ομορφιάς κήπους του Ανακτόρου.

Να σημειώσουμε ότι τα Πολιτιστικά Δρώμενα ξεκίνησαν το 2020, αγκαλιάστηκαν από την πρώτη στιγμή από τους Κερκυραίους, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, και πλέον έχουν εξελιχθεί σε έναν δημοφιλή θεσμό Πολιτισμού για το νησί της Κέρκυρας.