αρχή επικοινωνία σύνδεσμοι Greek English
Το Αχίλλειο Ιστορία Ξενάγηση Εικονική περιήγηση


Ιστορία
Ελισάβετ
Κάιζερ
Νεότεροι Χρόνοι

Αυτοκράτειρα Ελισάβετ

Αυτοκράτειρα Ελισάβετ Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ, μια μυθιστορηματική μορφή, που δέσποσε για το κάλλος, την ομορφιά, την ευστροφία, αλλά και την καλλιέργεια του πνεύματός της και τις φιλελεύθερες πεποιθήσεις της, έγινε ευρεύως γνωστή όταν η Ρόμυ Σνάϊντερ την ενσάρκωσε σκηνικά στη θρυλική ΣΙΣΣΙ.

Γεννήθηκε το 1837 στον Οίκο των Ποσενχόφεν της Βαυαρίας. Πριν προλάβει καλά-καλά να ενηλικιωθεί, παντρεύτηκε τον Φραγκίσκο Ιωσήφ Α' των Αψβούργων, μετά από σύντομο ειδύλλιο. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελισάβετ στην αυτοκρατορική αυλή, την οδήγησαν να αναζητήσει την φυγή της σε διάφορα ταξίδια. Σε κάποιο από αυτά επισκέφθηκε την Κέρκυρα, όπου παρέμεινε για τρεις μήνες, αφού η Κέρκυρα τη μάγεψε. Η Ελισάβετ επέστρεφε συχνά στην αγαπημένη της Κέρκυρα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου μορφώθηκε στα ελληνικά γράμματα από πολλούς διδασκάλους, ανάμεσά τους και ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος. Είναι γνωστοί άλλωστε σε πολλούς οι διάλογοι, οι οποίοι διαμείφθησαν ανάμεσά τους και έδωσαν λαβή να ειπωθεί ότι υπήρξε ένα πλατωνικό ειδύλλιο ανάμεσα σ’ αυτήν και το συγγραφέα της "κερένιας κούκλας".

Συγκλονιστικά συμβάντα από το 1867 μέχρι το 1889, όταν ο γιος της, πρίγκιπας του στέμματος Ροδόλφος, απεβίωσε ξαφνικά, κλόνισαν τον ψυχικό κόσμο της αυτοκράτειρας η οποία αναζήτησε ηρεμία μακριά από τη Βιέννη, στην Κέρκυρα. Εκεί, στο Γαστούρι, άρχισε την ανοικοδόμηση ενός μικρού ανακτόρου, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1891. Η ίδια το κόσμησε μέσα κι έξω με παραστάσεις και έργα τέχνης, με θέματα την Ελληνική μυθολογία και ιστορία. Η ονομασία ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ εδόθη από την Αυτοκράτειρα λόγω της ιδιαίτερης λατρείας της προς τον κεντρικό ήρωα της Ιλιάδας και του Τρωικού πολέμου. Αντάξιο της ταραγμένης ζωής της ήλθε το τέλος της το 1898. Δολοφονήθηκε σε ένα ταξίδι της στην Ελβετία. Μετά το θάνατό της το Αχίλλειο παρέμεινε ακατοίκητο για 9 χρόνια.Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ Α.Ε.)

Το Μουσείο Αχίλλειο
διαχειρίζεται η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ Α.Ε.),
ο εθνικός φορέας διαχείρησης ακινήτων και
περιουσιακών στοιχείων.

Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ Α.Ε.)

Σχεδιασμός και ανάπτυξη : Digital Innovations